7 דברים שכדאי לדעת על הנקה ושינה

הנקה

תינוק יונק מקבל את המזון הבסיסי והטבעי שהטבע מציע לו. לכן חלב אם זה האוכל הכי טוב שתוכלי להעניק לו. חלב אם עוזר לפתח את גוף התינוק, מחזק את המערכת החיסונית מהווה אמצעי הגנה מפני רעב ומחלות ויוצר חיבור מדהים בין התינוק לאם.

הנקה מכניסה לשינה איכותית, מיטיבה ומלאת בטחון ואהבה

יחד עם כל היתרונות הללו, אמהות רבות חוששות להניק או מפסיקות להניק בגלל התעוררויות רבות בלילות ולילות חסרי שינה אבל זה לא בהכרח נכון – לפנייך 7 דברים שכדאי לדעת על הנקה ושינה אשר ימחישו לך שאימא אשר בוחרת להניק לאו דווקא צריכה לוותר על שינה בלילה. הנקה מכניסה לשינה איכותית מיטבית ומלאת בטחון ואהבה.

כשהתינוק יונק, כל מערכות החושים שלו מופעלות: המגע עם העור של האם, שמיעת הדופק המוכר לו מהבטן והקולות, הריח שלה מקנה לו תחושת בטחון, ועכשיו הוא רואה אותה… השילוב הזה מפעיל אצלו שחרור של הורמוני אהבה ורגיעה, ומאפשרים לו להרגיש בטוח ולהתרכז בהתפתחות שלו, שבאה לידי ביטוי באכילה ושינה טובה או בחקר וגילוי. ברגע שהתינוק נכנס  לשינה, ההורמונים האלה עוזרים לו להיכנס לשינה בצורה קלה יותר והופכים את השינה לאיכותית, עמוקה וארוכה.

ככל שנאפשר לתינוק יותר בטחון ותחושת אהבה ודאגה, זה יקל עליו את ההתמודדות עם החיים מחוץ לרחם, וזה יאפשר לו ללמוד ולהפנים את השינויים הגדולים שעוברים עליו.

האכלה והתנייה לשינה

חשוב לדעת, כניסה לשינה בין אם זה מהנקה או מבקבוק, מפעילה מערכות טובות שמסייעות לשינה מיטבית. יש תינוקות שיתרגלו להירדם כך ולכן יבקשו לקבל אוכל/הנקה לפני השינה, בכל פעם שירגישו עייפים. זה יהיה השלב הראשון במחזור השינה שבו בעצם התינוק מתכנס לתוך השינה – השלב הזה נקרא  – אקטיבציה. תינוק שסיגל לעצמו אקטיבציה לשינה, לא בהכרח יבקש לישון באותה הדרך בכל פעם. חשוב מאוד להקפיד להאכיל מגיל לידה בסימני רעב. ככל שהתינוק יגדל, הוא לא יזדקק לארוחה צמוד לזמן שינה, אלא סמוך אליה. בחודשים הראשונים לאחר הלידה (מה שנקרא הפאזה העוברית), חשוב לנסות ולהרדים אותו בכל פעם בדרך אחרת, זה מחזק את מעגלי הלמידה שלו וגם את החיבור במוח שמקשר בין הרגשת העייפות בגוף לזה שהגיע הזמן ללכת לישון.

סנני את קולות הרקע – עשי מה שמרגיש לך נכון בפנים

שלא יירדם על הציצי! שלא יתרגל לידיים!

למה?, ממה הפחד? אפשר תמיד להרחיב את הלמידה של התינוק, אי אפשר באמת “לקלקל”! אם מרגיש לך בפנים שמה שאת עושה, זה מה שנכון לכם – אז זה מה שעושים! אגב, אם את לא מתחברת להנקה זה בדיוק על אותו משקל – את לא צריכה להניק “כי צריך להניק” או כי אינך “אמא טובה” אם אינך מניקה. זכרי שאת האמא הטובה ביותר עבור תינוקך! זה נכון אבולוציונית, זה נכון הורמונאלית ואת כל כולך מוכוונת לטיפול בתינוק שלך.

אם בכל זאת יש לך חשש שתיווצר התניה בין הנקה לשינה, ניתן לנסות ולהרדים את התינוק בכל מיני דרכים  במהלך היום: בידיים, בהנקה, במנשא, בעגלה, במיטה וכו’. עם היציאה מהפאזה העוברית (בסביבות גיל 4-3 חודשים) מומלץ להתמקד בשיטה אחת, יחד עם זאת, גם כאן לא “נקלקל” שום דבר אם מידי פעם הוא יירדם באופן אחר. הרגישי את התינוק שלך וראי שזה לא מפריע לו או מבלבל.

הקשר בין רעב ושובע לבין שינה

כלל חשוב – שינה טובה אפשרית כאשר התינוק שבע!

נסי רגע לחשוב שנכנסת למיטה במטרה לישון ואת מרגישה רעבה – האם תצליחי להירדם? רוב הסיכויים שלא, אותו דבר גם התינוק!כשהתינוק רעב הגוף שלו משאיר אותו ער וזה הישרדותי לגמרי. כשיש כמה צרכים הישרדותיים במקביל (גם שינה היא צורך הישרדותי) יש “מלחמה” ביניהם והגוף צריך לקבל מענה לכל אחד מהם – כך שמה “שחזק” יותר יקבל מענה ראשון.

כשהצרכים של התינוק נענים, מערכת העצבים שלו הופכת לרגועה, ויש איזון הורמונאלי. תחושת רעב מכניסה לסטרס ומייצרת אדרנלין בגוף. אמנם הורמון האדרנלין הוא חשוב, אבל בהקשר לשינה הוא מהווה גורם מאוד מעכב, ולכן חשוב לשים לב שהתינוק לא רעב לפני שמרדימים אותו.

התפתחות מנגנון השינה הטבעי

מנגנוני השינה שלנו כבני אדם, מתפתחים בעיקר בשנה הראשונה לחיינו ובהמשך החיים. מה קורה בחודשים הראשונים לחיי התינוק?

לקראת גיל חודשיים, השעון הביולוגי של התינוק מבשיל באופן הדרגתי, כך שבזמן הזה הוא בדר”כ כבר יידע להבחין בין יום ולילה. אם לפני כן הוא ישן ברצף ללא הבחנה של ממש אם זה יום או לילה, כעת צפוי שהרצף העיקרי יהיה בלילה וכמובן שיתכנו רצפים גם ביום.

מה שאומר, שאם לא נתערב ונאפשר לתינוק להתפתח כפי שהטבע התכוון – נסייע להבשלה המדוברת. אפשר לעזור לכך באמצעות יישום של “אתגר השמש” – לחשוף את התינוק מרגע שנולד לקרני השמש הראשונות ביום ולזמני השקיעה בערב. מחקרים מראים שחשיפה לקרני השמש בזמני זריחה ובזמני שקיעה, עוזרים להבשלה של המערכת ולבשלות של כל מערך השינה וסנכרון השעון הביולוגי של התינוק. ככל שהתינוק גדל, כך גם מנגנון הרעב והשובע מבשיל יותר ויותר, והתינוק מגדיל את רצף השינה שלו ובמקביל מצמצם את הבקשות לארוחות בלילה (עד גיל שנה תינוק עשוי להתעורר גם פעם אחת בלילה ע”מ לאכול ארוחה לה הוא זקוק).

חשוב גם לדעת ולזכור שתינוק לא קם רק עבור אוכל – הוא מתעורר עבור מגוון צרכים והכל נמצא בשפת הגוף שלו! גם להתרוקנות, גם לאקטיבציה, גם לחיבוק…. מה שמוביל לנקודה הבאה:

אם התינוק מתעורר בלילה אז הוא בטוח רעב – לא נכון!

תינוק יכול להתעורר ממגוון סיבות חוץ מרעב: התפנות מצרכים, חוסר נוחות בחיתול, חם לו, קר לו, הוא זקוק למגע, הוא חלם חלום, נפל לו המוצץ, הוא צריך עזרה בכניסה חוזרת לשינה (מה שקראנו לו “שלב האקטיבציה”) ועוד…

איך תדעי למה התינוק שלך מתעורר? שפת הגוף שלו אומרת לך הכל! אפשר לדעת באמצעותה מה הצורך של התינוק באותו הרגע. לדוגמא, סימני רעב יכולים להיות: התעסקויות בחלל הפה, הנפות רגליים, ריור, הקשתת גב. סימנים לפיפי יכולים להיות אי נוחות באזור האגן, בעיטות ברגליים, הוצאת לשון ישרה וכך הלאה לכל צורך…

כמובן שלכל תינוק יש את קשת הסימנים שלו בהתאם לצרכים שלו. תוכלי לגלות את הסימנים הייחודיים של התינוק שלך באמצעות מעקב אחרי הסימנים שהתינוק עושה ודרכם לקשר מה הוא מביע באמצעותם (רעב, צרכים וכו’). הסימנים מופיעים בגוף של התינוק בצורה עקבית לפני כל צורך. נסי בפעם הבאה שהתינוק שלך מתעורר, לעצור ולהתבונן מה העיר אותו. לפי זה תתני מענה. אני יודעת שזה לא פשוט שלא לפעול על הטייס האוטומטי, בייחוד בשעות הקטנות של הלילה. אבל אני מבטיחה לך שזו השקעה בטווח המיידי שתיתן פרות לטווח הרחוק!

הנקה- היא לא רק הזנה!

תינוק שיונק, מקבל בזמן ההנקה חום, אהבה, מגע וקירבה. ההנקה מסייעת בהתכנסות לשינה והורדת אדרנלין. כשאת מניקה, אין לך שליטה על מה שהוא אכל. ההנקה היא לפי דרישה ולא לפי מרווחי זמן מדויקים. המסר הוא שהנקה לפי דרישה גורמת לך לסמוך על התינוק שלך ועל עצמך.

תינוק מבקש לינוק ע”מ להירגע, לקבל בטחון, להירדם בנעימות. הוא עשוי לבקש לינוק גם כאשר כואבת לו הבטן או לקראת התרוקנות – זה מסייע להתרוקנות עצמה שכן זו חוליה בשרשרת מערכת העיכול ויש ממש קשר שרירי!

הוא יכול לבקש לינוק גם כשכואב לו כתוצאה מחולי  או שיניים. ידוע שבחלב האם יש התאמה וייצור של נוגדנים ושל חומר משכך כאבים!

הנקה עבור התינוק היא לא רק הזנה כי אם עולם ומלואו! עם קצת סבלנות ומתן מענה נכון לתינוק לפי מה שהגוף שלו צריך (בהקשר לשפת הגוף), נוכל לאפשר למערכת הטבעית שלו להיות שלמה. בהקשר של השינה, את תראי שהתינוק מצמצם את מספר היקיצות בכוחות עצמו בלילה וישן טוב יותר ותגלי שהנקה ושינה איכותית אכן משתלבים נהדר יחד.

ובכל זאת, ההתמודדות שלנו ההורים עם שנת התינוקות בחודשים הראשונים לחייהם, עשויה להיות לא פשוטה

Leave a Reply

שתפו עם החברים שלכם